Nieuwe liefde weduwnaars goed voor gezondheid

Een nieuwe liefde na het overlijden een partner kan helpen om een gebroken hart sneller te helen en een mentale/psychische aandoening te voorkomen. Dit blijkt uit recent onderzoek. Weduwnaars die meerdere jaren lang vrijgezel blijven en niet op zoek gaan naar een nieuwe liefde hebben een verhoogd risico op een mentale aandoening dan weduwnaars die na het rouwproces wél op zoek gaan naar een nieuwe partner. Het onderzoek is uitgevoerd onder zeven honderd mannen van wie de vrouw overleden is aan kanker.

Mannen die binnen 5 jaar een nieuwe liefde hadden gevonden bleken het verdriet aanzienlijk beter verwerkt te hebben, en minder last te hebben van depressieve gevoelens, slapeloosheid en stressverschijnselen dan de heren die binnen deze termijn niet opnieuw een relatie met een single vrouw waren aangegaan.

Er is echter ook onduidelijkheid: Emotionele ondersteuning van een nieuwe relatie draagt waarschijnlijk bij aan het verwerken van het verdriet en het bespoedigen van het rouwproces. De mogelijkheid bestaat echter ook dat mannen die in de basis al “beter” met het verdriet omgaan juist de mannen zijn die eerder op zoek gaan naar een nieuwe relatie. Het onderzoek is voornamelijk gedaan onder 50 plussers.

Plaats een reactie