Single ouders van boven de 45 daten steeds meer

Single ouders maken steeds frequenter afspraakjes. Kinderloze vrijgezellen gaan minder vaak op date dan single ouders. Lexamore.nl, een datingsite, deed een onderzoek bij 650 single ouders. Deze enquête wees uit dat vrijgezellen die geen kids hebben 1 keer per 3 maanden een afspraakje hebben en single ouders ongeveer 1 keer per maand.

Ongeveer 75 % van de kinderloze vrijgezellen ziet het wel zitten om een date te hebben met een vrijgezelle ouder. Meer dan negentig procent van de single ouders ziet dit ook wel zitten. Kinderloze vrijgezellen verkiezen het zelfs om een afspraakje te hebben met een single ouder omdat zij reeds bedreven zijn in het ‘ouder’-zijn en dat kan van pas komen als er later dan nog kindjes komen.

50 plussers

Stefan van den Berg, hoofd van Lexamore.nl en Lexa.nl, licht toe: “In Nederland zijn er ongeveer 500.000 single ouders. Dat is 1 op 5 van het totaal aantal vrijgezellen in ons land. Iets minder dan 75 % van de single ouders heeft de leeftijdsgrens van 45 al bereikt. Onze database weerspiegelt dit. Deze grens schuift steeds verder op; zo worden er steeds mannen en vrouwen van 50 jaar en ouder lid. Niet alleen Lexa kent meer 50+ leden, ook speciale datingsites voor 50 plussers, zoals 50plusmatch.nl worden steeds beter bezocht. De drukste inschrijvingsperiode ligt rond Vaderdag en Moederdag. Waarschijnlijk voelen alleenstaande ouders zich dan het eenzaamst.”

Alleenstaande mama’s

Meer dan 80 % van de vrijgezelle vrouwen heeft al kids. Bij de mannen ligt dit aantal onder 50%. Twintig procent van de alleenstaande mama’s hebben een co-ouderschap regeling getroffen met hun ex en iets minder dan 50% heeft inwonende kinderen. Wat ook van belang is dat 2 op 5 alleenstaande papa’s het nog wel ziet zitten om terug aan kinderen te beginnen met iemand nieuw. Bij de mama’s is dit maar een kleine 10%. In de oudere leeftijdsgroep, vanaf ongeveer 50 plus, zijn de kinderen inmiddels al het huis uit. Des te meer tijd om te internetdaten.

De meeste vrijgezellen vinden het prima om uit te gaan met een single ouder

Ongeveer 75 % van de vrijgezellen maakt er geen enkel probleem van om uit te gaan met een vrijgezelle moeder of vader. Meer dan 95 % van de alleenstaande ouders zien het wel zitten om met een andere alleenstaande ouder te daten.

De kinderloze vrijgezellen vinden het net een pluspunt om uit te gaan met een alleenstaande ouder omdat deze reeds bedreven zijn in het bijstaan van de ontwikkeling van hun kids. Ze hebben reeds door hoe alles in elkaar zit en dat is natuurlijk praktisch voor eventueel toekomstige kids. Vijfentwintig procent van de vrijgezellen gaf als hoofdreden om een date met een alleenstaande ouder af te slaan, dat ze denken dat kinderen hun vrijheid zullen beperken. 50plussers hebben hier minder moeite mee omdat hun kinderen vaak al volwassen zijn.

Alleenstaande ouders gaan frequenter op date dan kinderloze vrijgezellen

Een maal per maand, dat is het gemiddelde aantal dates dat een alleenstaande ouder heeft. Meestal wordt er dan beroep gedaan op een babysitter of de ouders om de kids in de gaten te houden. Kinderloze vrijgezellen hebben ongeveer 1 keer per 3 maanden een afspraakje. Het is voor alleenstaande ouders blijkbaar belangrijk om er af en toe eens zonder de kids op uit te trekken.

Alleenstaande mama’s zijn soms wat terughoudend voor de eerste date omdat ze vrezen gekwetst te worden. Mannen zien de dingen positiever in en zijn blij dat er een nieuw iemand in hun leven verschijnt. Vijfenzeventig procent van de alleenstaande mama’s schermt haar kinderen af van de nieuwe potentiële partner tot het moment dat de dingen echt serieus beginnen te worden. Ditzelfde geldt ook voor ongeveer zestig procent van de alleenstaande papa’s.

Populairste alleenstaande mama’s en papa’s

Sportief zijn is een van de belangrijkste eigenschappen van hun potentiële partner voor alleenstaande mama’s. Dit wordt duidelijk weerspiegeld in de top drie van charmantste bekende Nederlandse alleenstaande papa’s om een keer mee uit te gaan. Wielrenner Michael Boogerd neemt daar de eerste plaats in, gevolgd door Rob Kamphues en Hans Breukhoven, de enige vijftig plusser in het klassement. Helemaal onderaan het lijstje bengelt Piet Paulusma.

Presentatrices scoren blijkbaar hoog bij de mannen want bovenaan de lijst van charmantste bekende Nederlandse alleenstaande mama’s vinden we Bridget Maasland, Marischka Hulscher en Irene van de Laar. Sonja Bakker en Patricia Paay blijken het minst populair bij de mannen.

Met welke alleenstaande 50plusser mét kinderen zou u wel eens op date willen?

Plaats een reactie