Steeds meer 50plussers hebben een SOA

50 Plussers hebben steeds vaker te kampen met seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA). De stijging van het aantal senioren met een geslachtsziekte valt voornamelijk te verklaren door het hoge aantal echtscheidingen; een trend die al enige decennia aan de gang is.

dokterOok blijven ouderen langer seksueel actief, en worden mensen tegenwoordig ouder waardoor ook in theorie de kans een SOA op te lopen toeneemt. De conclusies staan in een artikel in The British Medical Journal.

Herpes en chlamydia komen twee keer zo vaak voor bij 50 plussers als een decennium geleden. 20% van de patiënten die voor HIV behandeld worden is tegenwoordig ouder dan 50 jaar. Tien jaar geleden had slechts 10% van de Hiv-geïnfecteerden al Abraham of Sarah gezien. Ook de seksuele moraal onder senioren lijkt wat te veranderen. Zo hebben ze vaker affaires en vakantieliefdes waar seks mee bedreven wordt. Ook hebben viagra-gebruikers en zogenaamde swingende 50plussers vaker een geslachtsziekte dan andere senioren.

Veilig Vrijen campagnes zijn voornamelijk op jongeren gericht, en zouden ouderen niet bereiken. Vermoedelijk denken senioren dat ze geen risicogroep vormen, of kan het oplopen van een geslachtsziekte ze gewoon niet meer zo heel veel schelen. Echt nare consequenties, zoals bijvoorbeeld onvruchtbaarheid, doen er voor de meeste 50plussers niet meer toe. De onderzoekers benadrukken dat leeftijd gene enkele invloed heeft op het wel of niet oplopen van een SOA.

Plaats een reactie