Vooral 50-plussers slachtoffer van dating-bedrog, meldt Fraudehelpdesk

De meeste slachtoffers van datingfraude zijn vaak 50 jaar of ouder en in de meeste gevallen vrouw, zo laat het meldpunt Fraudehelpdesk weten. Oudere vrouwen die op zoek zijn naar een partner blijken favoriet onder bedriegers op datingsites.

Ruim 8 op de 10 slachtoffers valt binnen deze doelgroep. Het gaat hier dan niet om bedrog van datingsites zelf, maar om criminelen die onder valse voorwendselen contact zoeken en proberen hun prooi geld of andere zaken afhandig te maken.

Afgelopen jaar is er voor ruim acht miljoen euro aan datingfraude gepleegd, volgens Fraudehelpdesk. Men denkt dat dit nog maar het topje van de ijsberg is en dat het eigenlijke bedrag misschien nog wel met 10 mag worden vermenigvuldigd. Een zeer lucratieve business dus.

fraudehelpdesk dating

Fraudehelpdesk: Criminelen met Nep-Profielen op Datingsites

Uiteraard maken de criminelen gebruik van een nepprofiel (foto die niet van hen zelf is en een beschrijving die nergens op slaat). Tip: een betrouwbare datingsite waar profielen netjes gecheckt worden is 50plusmatch.nl. U lees op deze pagina meer over deze datingsite. Bedenk echter wel dat het ook voor doorgewinterde dating-klantenservices soms moeilijk is echt van nep te onderscheiden. Het is een probleem dat bij online dating en niet zo 123 op te lossen is.

Deze criminelen werken vaak in georganiseerd verband en zijn getraind om hun slachtoffer psychologisch helemaal in te pakken. Op het moment dat de vertrouwensband groot genoeg is wordt er vaak om geld (bijvoorbeeld voor een ziek familielid of vliegtickets) gevraagd. Bekijk ook het volgende fragment van de NOS in gesprek met Fleur van Eck, directeur van Fraudehelpdesk.

Hier uit blijkt dat slachtoffers die eenmaal geld afhandig zijn gemaakt nog steeds moeite hebben te geloven dat ze opgelicht zijn. Liefde maakt blind gaat hier duidelijk op. Of vijftigplussers goedgeloviger zijn dan jongeren is moeilijk te zeggen; wél zijn zij vaker interessanter om op te lichten omdat ze doorgaans goed bij kas zitten. Vooral weduwen en weduwnaars van 50 plus die op zoek zijn naar een nieuwe liefde zijn populair onder oplichters.

Tips om datingfraude te voorkomen

Als je verliefd op iemand denkt te zijn geworden is het soms lastig om objectief naar deze persoon te blijven kijken. Belangrijkste tip om datingbedrog te voorkomen: maak nooit geld over voordat je iemand meerdere malen in het echt hebt gezien (en dan nog kun je je afvragen waarom je geld zou moeten geven, maar dat terzijde). Als je blijft weigeren is het, als je met ene oplichter van doen hebt, snel gedaan met de interesse. Lees ook de volgende adviezen; deze gelden uiteraard voor zowel 50 plus singles als jongere internetdaters.

 • De berichten die de ander naar je toe stuurt zijn in gebrekkig, krom Engels, of in Nederlands dat duidelijk automatisch is vertaald. 
 • Veelal in het begin krijgt u misschien berichten die niet persoonlijk voor u geschreven zijn, maar standaard-berichten. Dit omdat de oplichter naar duizenden mensen hetzelfde berichtje stuurt. Knip en plak zo’n zin eens in Google en klik op “zoeken”. Misschien ziet u de zin terug in klachten over dating-oplichting.
 • Voor de mannen: jonge erg aantrekkelijke jongedames die op jou, een kalende vijftiger vallen… Besef dat dit vrij opzienbarend is en trek uw conclusies…
 • Veel oplichters komen uit Oost-Europa en  (Midden) Afrika. Dit houdt natuurlijk niet dat iemand uit bijvoorbeeld België of Deventer géén oplichter is.
 • Je nieuwe vlam heeft een leuke profielfoto. vraag hem om meerdere foto’s, vaak hebben ze die niet. Nog beter (maar wel érg achterdochtig) vraag om een foto waarop hij of zij een bepaald object vast houdt.
 • Geef uiteraard nooit ofte nimmer je bankrekeningnummer, creditcardnummer of andere persoonlijke info af.
 • Vermijd internationale datingsites. U zoekt waarschijnlijk toch een partner in Nederland, dus kies voor relatiesites als 50plusmatch, Seniorengeluk, Parship en dergelijke. Let wel: ook hier kan volk met slechte bedoelingen aanwezig zijn.

Hoger en Lager Opgeleiden even vatbaar voor dating-bedrog en oplichters

Voor de goede orde: het zijn lang niet altijd laag opgeleide mannen en vrouwen die het meest vatbaar zijn voor oplichting. In tegendeel: juist veel (vrouwelijke) vijftig plussers met HBO of Universitair niveau (actief op  bv op Elite Dating) vallen voor bedriegers. Doordat er in 2012 enkele grote uitschieters waren, raakten de dating-slachtoffers vorig jaar gemiddeld 145.000 euro per persoon kwijt. Hier moeten dus enkele zaken bij zitten waarbij mensen voor miljoenen zijn opgelicht.

Kent u mensen in uw omgeving (al dan niet vijftig plus) die slachtoffer zijn geworden van criminaliteit op datingsites? Of bent u zelf bedrogen en voor een flink bedrag het schip in gegaan? We zijn erg benieuwd naar uw verhaal en plaatsen het graag zodat we andere alleenstaanden alert kunnen maken op de werkwijze. 

12 gedachten over “Vooral 50-plussers slachtoffer van dating-bedrog, meldt Fraudehelpdesk”

 1. maar ja buiten de zogeheten catfish heb je helaas ook mannen die gewoon met je afspreken. heel leuk lijken, een relatie willen maar alleen op sex uit zijn. als ze eenmaal hun zin hebben laten ze nooit meer iets horen. begrijp niet hoe mensen zo slecht kunnen zijn.

  Beantwoorden
 2. Mijn moeder zit in zo’n situatie vermoed ik….
  Ze is helemaal in love van een man die haar via Instagram aangesproken heeft. Hij is half Duits, half Canadees. Hij zegt in Duitsland te wonen en veel in het buitenland te werken. Hierdoor is de verbinding vaak slecht en is bellen na al die weken nog niet gelukt. Hij heeft Nederlands geleerd (bijzonder?) en typt gebrekkig (ik denk eerder aan Google translate). Hij stuurt wel foto’s van zichzelf (maar of hij de persoon op de foto’s is…..?). Via WhatsApp praten ze en hij heeft een Russisch nummer. Hij werkt vaak in Rusland. Ik vind het allemaal zo raar en voor alles heeft hij een verklaring. Hij geeft aan deze maand nog naar Nederland te komen. Ik heb haar voorbereid en gewaarschuwd. Ik hoop dat ze erbij blijft met haar hoofd als het erop aan komt… Want tot nu toe gelooft ze erin en wordt de liefde over en weer verklaar :'(

  Beantwoorden
 3. ………1 werd opgelicht, 1 jaar geleden door een zekere Alain D, we ontmoetten elkaar op de site Badoo, we ruilden ons Facebook-adres, en een week later vertelde hij me dat hij zich moest overgeven in Ivoorkust voor een huisbedrijf dat hij te koop heeft gesteld en die hem een ​​groot bedrag moet brengen.

  Na twee weken van conversatie, bekende hij zijn gevoelens voor mij en ik vond hem ook leuk omdat hij erg knap was. Na zijn reis begon alles gecompliceerd voor hem te worden, nou dat is wat hij me deed geloven en dus moest ik hem helpen zijn hotel te betalen wat ik deed zonder te reflecteren verblind door liefde Ik droeg hem, dan moest hij opnieuw een vergoeding betalen voor zijn verre huis voordat hij het voor 135.000 € kon verkopen. En de belasting- en belastingkosten bedroegen meer dan 26.000 €, ik zei hem dat ik niet het hele bedrag kon betalen.

  Hij deed me geloven dat hij een regeling zou kunnen treffen als ik de helft zou betalen die ik vervolgens heb gemaakt door 2000 € in meerdere keren te sturen, ook door de Western Union, op basis van mijn spaargeld. Nadat al deze gesprekken uitsluitend op geld waren gebaseerd, realiseerde ik me op dat moment dat ik werd opgelicht. Dus klaagde ik bij de politie en adviseerde me eenvoudig om hem af te snijden, zodat hij geen geld meer hoefde te sturen. Dat is hoe ik op de forums naar hulp zocht en het adres zag van een politieagent Interpol de heer Bernard Fioles. Deze heer heeft me veel geholpen.

  Omdat ik nog steeds contact met hen had, moest hij stappen ondernemen om hem te arresteren die de identiteit van Alain D had overgenomen. Ik werd terugbetaald door de Ivoriaanse autoriteiten dankzij hem mijnheer. Ik was op een ongelukkig moment in mijn leven aangekomen, waar alles voor mij moeilijk was geworden, zelfs om te eten. We weten echt niet wat te verwachten op internet, dus ik ben zeer wantrouwig vanaf dit moment, ik geloof dat virtuele liefde niet bestaat.

  Beantwoorden
 4. Marie en John,
  Ook ik ben op facebook benaderd door een Amerikaanse officier, een weduwnaar,
  Een enige vent om te zien en zo’n 15 jaar jonger dan ik.
  Gelukkig las ik op internet van zo’n zelfde geval nl er was vorig jaar een kerel uit Liberia opgepakt die E400.000 in totaal aan vrouwen had ontfutseld. Dit was via een datingsite

  Pas op voor de z.g zielige Amerikaanse militairen met hoge funties die in Syrie of Kabul werken

  Beantwoorden
 5. Ik ben sinds 21 maart in contact gekomen met een militair gelegerd in Syrie. Hij doet zich voor als militair uit amerika generaal in het leger beloofde mij milioenen dollars maar ik moest hem eerst een bedrag van 1600 dollars betalen heb ik niet gedaan.

  Dat liep allemaal via ghana maar inmiddels ben ik er achter gekomen dat hij 4 accounts had op facebook dus ik ben aan het tegen werken gegaan daar werd hij boos om en dreigde mij met fotos op het internet te zetten.

  Ik heb een aanklacht ingediend bij de politie ter plaatse heb alles van hem verwijderd mensen let op bij Facebook. Ik heb er van geleerd ik wil anoniem blijven in verband met privee omstandig heden ik ben een vrouw van 65 de man is 57 dit is niet mijn echte naam maar ik wil wel dat hier wat aangedaan word

  Beantwoorden
  • John says:
   een kennis van me (56) hier in Belgie is sinds maart 2015 ook in contact met een zogenaamde amerikaanse generaal gelegerd in Syrie met de mooie naam John Kennedy.Eerst via Skype,daarna alleen nog via Hangout.Intussen heeft ze (grotendeels geleend) 3500 € via Western Union naar Ghana gestuurd.John Kennedy heeft een zoon,Scott.Sinds ongeveer een maand is de jongen doodziek en heeft 1000€ nodig om geopereerd te worden.De generaal heeft ook nog een koffer met millioenen dollars bij de douane in Zweden,Arlanda Airport.Mijn kennis hoeft alleen maar 6700€ naar Zweden te sturen ,daarna krijgt ze de waardevolle koffer, zij en de generaal kunnen eindelijk trouwen.Dagelijks wordt ze met mails gebomdardeerd.Namen die in dit verband genoemd worden:Gold Field Security Company,Barakah Akil,James T. Lama,Enoch Adjetey Adjei.
   Kan hier iemand helpen ? De politie zegt,niets te kunnen doen.

   Beantwoorden
 6. Ik heb sinds 3 weken contact met een jonge vrouw op de datingsite http://www.zoek-je-mij.nl
  Helaas kwam ik er te laat achter dat het een entertainment site betreft waar geen fysieke afspraken mogelijk zijn. Zelf een profiel toevoegen kan niet. Toch beweert de vrouw dat haar profiel niet fake is, vind het niet nodig om bewijs aan te leveren en heeft tijd en meer tijd nodig, voor we elkaar daadwerkelijk via het enige communicatiemiddel (haar oude mobieltje) te spreken. Andere communicatiemiddelen wijst ze af. Ik vind het zeer verwarrend, maar heb haar nu om fysiek bewijs gevraagd, maar dan begint ze weer over haar gekwetste gevoelens. Ik moet nu de knop omzetten en concluderen, dat dit alles fake is.

  Reactie van de Redactie: inderdaad Erik, fake.

  Beantwoorden
 7. zo ben ik benieuwd of er iemand is die mij over het volgende, wat ik nu nog meemaak, kan zeggen?

  sinds begin april dit jaar 2015 heb ik skype. het heeft niet lang geduurt of ik kreeg een verzoek van iemand uit Amerika, hij was/is gestationeerd als militair in Syria. is weduwnaar en heeft een dochter van 14 die in Noorwegen op een internaat zit.
  al vrij snel kreeg ik het verzoek of ik deze dochter voor haar verjaardag geld wilde overmaken naar een dame in Ghana, zij zou het geld aan deze dochter geven zodra deze dame weer terug zou zijn in Noorwegen.

  daarna kreeg ik een verzoek van betreffende militair om wat gegevens van mezelf naar een bank in Ghana door te sturen omdat er een geldbedrag op deze bank is overgemaakt door de VN ten gunste van betreffende militair zodat de bank in Ghana dit bedrag op mijn bankrekening kon overschrijven.
  er moesten wel wat documenten getekend worden doch eerst moest er geld overgemaakt worden. in totaal ben ik eigenlijk al 1350 euro kwijt!!
  intussen is betreffende militair in Ghana en vraagt mij nu om 2000 euro op te sturen voor nog een document zodat alles geregeld kon worden en het geldbedrag naar mijn bankrekening overgeschreven kon worden. heb dit dus niet gedaan……

  ik kreeg ineens mijn twijfels over zijn dochter en hem zelf, zijn het de zelfde personen? zijn het inderdaad twee verschillende personen?
  ik heb wel foto’s ontvangen zowel van betreffende militair als van zijn dochter.
  sinds deze militair in Ghana zit hebben wij telefonisch kontakt. ik heb hem slechts een keer via skype gezien, daarna niet meer.
  zijn stem klinkt niet als een Amerikaan…… en vroeg er naar, waarop ik als antwoord kreeg dat hij op verschillende plaatsen is geweest, o.a. Afghanistan, Irak…… maar dan nog verandert je accent volgens mij niet.

  hoe en wat kan ik hier achterkomen of dit oplichters zijn of niet? wie kan mij hierbij helpen of antwoord geven?

  groet,
  Ilona

  Reactie van de Redactie: Beste Ilona, je heb hier helaas voor 99,999% zeker met een oplichter van doen.

  Beantwoorden
 8. Ik ging voor een vriendin op zoek naar een geschikte man op datingsite Twoo, zij leek steeds de verkeerde uit te zoeken en ik zou haar nu eens daarbij helpen.

  Ik werd aangeschreven door een man van 59 jaar Larry Milton Woods (ik ben 67) die mijn ogen had gezien en hij was door de bliksem getroffen. Het was een Amerikaan…. na een aantal dagen begon hij over naar Nederland komen te praten en toen had ik al zoiets van die wil zo geld voor een vliegticket. Hij wilde in Nederland van zijn pensioen gaan genieten. Goed dacht ik, dat doe je dan maar, maar vraag mij niet om geld. Nee dat deed hij niet.

  Hij was nu in Spanje en werkte aan een groot project. Hij had in dat project 150.000 euro gestoken en had dus een soort aanbesteding. Hij was met vier anderen in de race om dat project te winnen. Zondagmorgen ging hij naar Dubai, want de raffinaderij waar hij de aanbesteding voor gedaan had was in handen van arabieren, dus moest hij naar Dubai vliegen. Vannacht kreeg ik ineens een paniek mail, dat hem de aanbesteding was gegund, maar dat hij nog 50.000 euro moest betalen, dan was de aanbesteding van hem. Hij had al 35.000 euro bij elkaar gebeld, maar je raadt het al hij moest nog ergens 15.000 euro vandaan halen.

  Hij zou aan het project 5 miljoen euro verdienen. Help mij alsjeblieft….. nou daar ben ik dus niet ingetrapt, omdat hij toch wat kleine foutjes gemaakt had gaandeweg ons email verkeer. Ik heb hem verteld dat hij met het contract zeker bij een bank geld zou los krijgen Ik heb zijn foto bij google images neergezet en wat kwam daar uit: alle foto’s die hij mij had gestuurd stonden bij flickr op naam van Richard Drax een politicus uit Engeland.

  Ik heb hem verteld dat hij van mij geen geld krijgt, vervolgens heb ik Twoo ingelicht. Ik hoop dat niemand zo dom is om in de verhalen van dit soort mannen te trappen. En voor mij, ach het was even leuk om te dromen, maar op een dating site ga ik niet meer. Ook niet om een vriendin te helpen zoeken.

  Beantwoorden
 9. Denk je op een christelijke site zal de oplichting wel beperkt zijn ,,nou mooi niet..Harold nicolas markus ,,had met zijn mooie sprookjes verhalen mij doen geloven in het leger te zitten ,en me zo graag wilde ontmoeten ,omdat hij vanaf het eerste moment het zo zag zitten met mij..Ik moest er alles aan doen om hem met verlof te krijgen ,,het kwam er op neer dat ik 850 .00 euro moest over maken voor kosten die gemaakt zijn voor het aanvragen van zijn verlof …IK ben in mijn leven vaak belazerd,dus ik trap er niet in ..Maar in de eerste instantie ,geloof je er wel in…Hij heeft alleen veel gegevens van mij..Ik hoop niet dat hij er wat mee kan

  Beantwoorden
 10. heeft me met een mooi verhaal in gepalmd, hij was in militaire dienst in afghanistan, dochter van 14 voor studie in Ghana, had alle bagage verloren tijdens vlucht uit USA naar Ghana en had een laptop nodig, heb ik gestuurd. Ze kreeg daar een ongelukje en moest geopereerd, of ik even 5000 euro over wilde maken, heb ik dankzij western Union niet gedaan, relatie was over, maar ik werd toch weer benaderd, viel weer als een blok voor hem en hij zou naar mij toekomen en was al in UK met 2 miljoen dollar en een sword of honnor, maar werd daar vast gezet omdat hij zoveel geld bij zich had, of ik even 2650 euro over wou maken, zou hij direct naar me toekomen, wederom niet gedaan, dus de liefde was direct over bij hem. ik heb op aanraden van iemand de foto’s die ik had gekregen gegoogled en alle foto’s die ik had gekregen vond ik daar terug. Zo helder als wat nu, ben enorm kwaad op mezelf dat je je zo in laat palmen. Mijn schade is gelukkig beperkt gebleven.

  Beantwoorden
  • Inderdaad, een leuk verhaal. Voor mij een heel herkenbaar verhaal afgezien van enkele details. Deze weduwnaar met jong kind deed in opkoop exclusieve juwelen en goud. Vervolg: dringend op reis voor zakendeal, bagage verloren, laptop nodig, games voor zoontje maar zeker geld. Of ik het wou opsturen? om pc te kopen en games. Zo herkenbaar maar inderdaad zeer charmant…. je zou er zo intrappen maar ik niet.

   Beantwoorden

Plaats een reactie